tisdag 30 april 2013

Glada Vappen!

Idag är det valborgsmässoafton, "Vappen", och det skall i år enligt finsk tradition serveras mjöd här i hushållet. "Sima" som det heter på finska, är en slags läskedryck som man dricker på Vappen. Problemet är att det inte finns att köpa i Norge, så jag bestämde mig för att försöka laga en egen batch. Som alltid då jag skall laga något nytt, googlar jag på "världens bästa..", eftersom jag inbillar mig att jag får fram de bästa recepten då. Jag tog ut det bästa ur flera recept jag hittade. Så denna mjöd kan då, med min logik, kallas den bästa mjöden av de bästa.


Bästaste mjöden :)
1 Citron
1 Blodgrape
1 msk riven ingefära
3,5 l vatten
250g farinstocker
250g strösocker
1/4 tsk torrjäst

4 glasflaskor
Russin
4 msk socker

Tvätta frukterna noggrannt, riv eller skala av skalet (funkar bra med potatisskalare, men se till att inte få med den vita delen av skalet) och lägg i en stor kastrull eller hink. Skär bort och kasta den vita (beska) delen från resten av frukten och skiva ner fruktköttet i kastrullen tillsammans med skalet. Lägg också i den rivna ingefäran.


Koka upp vattnet och lägg i sockret, då sockret smält hälls allt över i kastrullen med frukt. Låt svalna. Blanda jästen i lite vatten och häll i blandningen. Rör om. Låt mjöden stå i rumstemperatur över natten.

Förbered 4 flaskor med 1 tsk socker och 5 russin i varje flaska.


Sila bort frukten och fyll flaskorna. Ställ in i kylskåp. Efter ca 1 vecka, när russinen har flytit upp till ytan, är mjöden klar att drickas, läskande och god! Tycker man att det där med jäst låter invecklat eller om man har ont om tid, så kan man säkert skippa jästen och köra saftblandningen i en sodastreamer istället, det går snabbare. Då blir det ju inte äkta mjöd heller förstås... men säkert gott i alla fall. Trevlig valborg! Glada vappen! :)

2 kommentarer:

  1. Mums! Glada Vappen vännen! Kram Liishi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, hoppas ni hade en trevlig valborg! Mjöden blev super, och serverades självfallet med världens godaste sockermunkar därtill :) Kram!

      Radera

Kommentar