lördag 29 juni 2013

Burning Alaska

Jag såg programmet Strömsö för några veckor sedan där de lagade en Burning Alaska, en brinnande glassbomb. Det lät så otroligt spännande så jag bestämde mig för att testa det på midsommar då vi hade finfint besök :-) Den blev riktigt frisk och god, och inte minst helgens samtalsämne! Jag använde Strömsös recept (Paul Svensson) som grund, och här är min version i tillägg till några nyttiga lärdomar :-) 


Burning Alaska
2 st sockerkaksbottnar (helst hemlagad)
ca 1 l Citronglass (vi använde vaniljglass som vi smaksatte med citron)
ca 0,5 l Hallonsorbet
1 fpk Hallon
1 fpk Jordgubbar
2 st schweiziska maränger (lite större än vanlig)
6 äggvitor till marängen
300g socker till marängen
0,5 dl mörk rom

Fodra en plastskål med plastfilm (ca. 18-20 cm i diameter) och lägg sockerkaksbitar längs med kanten.Mixa glass och sorbet mjukt i skilda skålar. Mixa sorbet med bär och smula i två st hårda maränger. Varva glass och sorbetblandningen i skålen. Då skålen är fylld täck hela härligheten med en bit sockerkaka.


Sätt skålen i frysen och låt stå i minst 6 timmar. Före du börjar förbereda nästa steg, tag ut skålen och stjälp upp kakan på ett fat. Lägg den gärna direkt på serveringsfatet så slipper man flytta den senare (lärdom!). Sätt på ugnen och förbered marängen. Var inte orolig att glasskakan smälter.Täck med mjuk maräng och bränn av i ugn på 250 grader i ca 2 minuter.Värm rom i en kastrull under tiden kakan är i ugnen. Tänd på och häll den brinnande rommen över kakan genast när den kommer från ugnen. Servera och njut!


Optimal serveringstidspunkt är när det är mörkt ute, då syns elden bättre.


Den var riktigt god, den mjuka sammetslena marängen med karamelliserade toppar, mot den friska sorbeten med färska bär och citronglass. Åh, så gott!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar