tisdag 20 januari 2015

Granola!

Mannen lagade granola förra helgen. Så enkelt och gott. Man får precis den smaken man vill ha och slipper få i sig en massa konserveringsmedel och annat skräp! Snabbt gick det också.


Granola
5 dl havregryn
1 dl rågflak
4 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor 
1 dl pumpakärnor
1 dl hackade mandlar
1 dl hackade hasselnötter
2 tsk kardemumma
3 tsk kanel
1 dl honung (eller efter behag)
3 msk vatten
1,5 dl russin
1,5 dl torkade aprikoser

Blanda alla ingredienser utom russin och aprikoser, kläm lite med handen så att det bildas små klumpar. Bred ut på två plåtar och stek i ugnen på 175 grader i ca 8 minuter, rör om och stek ytterligare ca 8 min. Skär russin och aprikoserna i mindre bitar och fördela över den avsvalnade granolan. Klart! Detta är ett bra grundrecept att jobba vidare på tills man får den egna perfekta blandningen :)

Honung är ju full med näringsämnen och enzymer, och blir ett mer och mer vanligt sötningsmedel. Men det kanske inte så många vet är att det mesta av nyttigheterna försvinner vid upphettning. Så ta hellre i mindre honung före blandningen skall i ugnen, och ringla istället över lite vid servering för mer sötma. Nedbrytningen av enzymerna i honungen startar redan vid 37 grader (!). Alla bakteriedödande effekter försvinner vid 85 grader. Icke ekologisk honung är ännu känsligare för upphettning då bina är uppfödda på sockerlösning från raffinerat socker. Vid höga temperaturer aktiveras också gifter som biet kan ha tagit från giftiga växter, så använd honung i låg temperatur.

Kom visst in på ett sidospår nu men det är ju så intressant med honung! Granola är en fin gå bort gåva om man har en glasburk till övers. Jag spraymålade locket guldfärgat men man kan ju lika gärna knyta fast en bit tyg runtom locket också om man vill :) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar