onsdag 23 januari 2019

Bivaxdukar

De senaste veckorna har jag haft riktig kraftig klimatångest. Och det är ju bra, egentligen. Något som jag funderat på extra mycket är hur mycket plastförpackningar som finns i butikerna och i våra hem. (Och även i naturen!) Mycket plast går att byta ut mot mera hållbara alternativ. En bra början är att börja använda tygpåsar då man går till butiken, och även använda tygpåsar till frukt och grönsakerna. Idag har jag gjort bivaxdukar, som fungerar som ett substitut till plastfolie. Snabbt och roligt. Dessutom har bivaxet en bakteriedödande effekt, OCH den står emot svamp och mögel. Helt ypperlig för matförvaring alltså!



Det man behöver är alltså tyg, ekologiskt bivax, strykjärn och bakplåtspapper.  Tyget är bra om det är tunt, annars blir det svårt att vika. Jag gjorde flera storlekar mellan 20 och 30cm. Jag valde delvis gammalt återvunnet tyg hemifrån, delvis även en liten köpt tygbit från Eurokangas, en av de tunnaste tygerna de hade. Ekologiskt tyg är givetvis bäst, eftersom vanligt färgat tyg kan innehålla kemikalier. Se till att tyget antingen är ekologiskt eller ordentligt urtvättat.


Bivaxplattorna köpte jag på Ekosoppi i Vasa, det är viktigt att det är ekologiskt bivax, eftersom hobbybivax för till exempel ljusstöpning kan innehålla gifter som man inte vill ha nära sin mat.


Ha ett bakplåtspapper underst, placera tygbiten på. Bryt små bitar av bivaxet och placera ut på tyget. Ha bakplåtspapper över och stryk på medelvärme. Bivaxet smälter vid ca 65 grader.



I början kan det vara svårt att estimera åtgången av bivax, men man ser snabbt om det blir det för lite eller för mycket. Det är lätt att fixa båda. Ifall det blir för lite är det lätt att lägga en till liten bit på det torra området och stryka på mera. Är tyget klibbigt så har man lagt på för mycket, i så fall kan man lägga tyg eller hushållspapper på båda sidorna om bivaxduken och stryka på igen, så fastnar överflödigt vax där. På samma sätt rengör man även strykjärnet, ifall något mot förmodan satt sig fast.


Klar!
När man skall lägga duken över en skål använder man värmen från händerna för att forma duken runt skålen eller matbiten, i kylen kommer den att stelna. Tycker man att duken efter ett tag blir skrynklig kan man lägga den på en ugnsplåt i ugnen på svag värme så flatar den ut sig igen. Rengöringen av dessa dukar är i svalt eller ljummet vatten med svamp och såpa. Ha inte på för varmt vatten, för då smälter bivaxet (62-65 grader). 

Dessa dukar håller upp till flera år! Det finns en uppsjö instruktionsvideor som visar hur man kan göra dessa dukar. Rekommenderar varmt Strömsös program, det kan du se här. Vill du inte göra dina egna dukar så finns det att köpa på nätet eller t.ex. på Verket i Vasa.


Jag gjorde också en liten påse efter tips från Alexandra i Strömsö-videon. Kan annars verkligen rekommendera detta pyssel. Känns bra i hjärtat, det gick snabbt och var roligt. Har du flera tips på hur  man kan lätta på klimatångesten med enkla medel så lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!

Ha en riktigt fin fortsättning på veckan!


Suomeksi:
Tein eilen mehiläisvahaliinoja. Mehiläisvahaliina on pala puuvillakangasta joka on kyllästetty mehiläisvahalla niin että siitä tulee täysin vesitiivis. Ne ovat ympäristöystävällinen ja luonnonmukainen vaihtoehto muovikelmulle. Lisäksi mehiläisvaha on bakteereja tappava ja auttaa pitämään ruoan tuoreena pidempään. Kääri leipä, juusto, kasvikset tai käytä kulhon päällisenä. Vaasan Ekosoppi-liikkeestä ostin lähituotettua mehiläisvahaa.

Tästä Strömsön videosta saa tarkempia ohjeita mehiläisvahaliinojen tekemiseen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar