tisdag 14 april 2020

Att odla potatis är lätt!

Det känns kanske lite konstigt att börja tänka på midsommarens nypotatis resan nu men faktum är att man borde börja på nu ifall man tänkt servera egenodlad nypotatis till midsommar. 



Potatis är lätt och roligt att odla. Här kommer mina bästa tips för lyckad potatisodling!

Välj certifierat utsäde. Matpotatis från butik kan bära på sjukdomar som man inte vill ha i sin trädgård. 

Förgro din potatis för tidigare skörd. Lägg dem i en äggkartong eller i små krukor med jord för att de skall börja skapa rötter och blast. Små potatisar skapar få groddar, därför tenderar små sättpotatis ge färre men större potatisar än större sättpotatis.

Sätt potatisen ute då marken är 8 grader. Vi denna temperatur börjar den växa, är det kallare kan den ruttna innan den hinner börja växa.


Potatis kan odlas på många sätt! Testa att sätta en del i kruka för tidigare skörd.  Det är bra om krukan har hål i botten. Tänk ca 10l per potatis, har du en kruka som är 30l kan du ha 3 sättpotatisar i den. Fyll krukan med 10cm jord. Grundgödslad jord passar utmärkt, använd sedan ekologisk potatisgödsel (eller stallgödsel) då potatisen börjat växa. Lägg sättpotatisen på ytan och fyll på med 10-15cm jord till. Vattna regelbundet men sparsamt, jorden får inte vara våt. Då blasten kommit upp 10-15cm kan man fylla upp med mera jord (kupning). Potatisen kupas för att de nya potatisarna som växer allt närmare jordytan riskerar att komma i kontakt med solljus, då blir de gröna och oätliga.


Sätter man potatis i ett trädgårdsland eller odlingslåda gäller samma princip. Men först: du behöver inte fräsa och vända hela landet för att odla potatis. Faktum är att tester visar att skörden är större om man låter jorden vara orörd. Denna metod kallas ‘No dig’ och går ut på att man låter naturen själv förbättra jorden och strukturen med hjälp av organiskt material som tillförs ovanifrån. Då vi gräver i jorden skapar vi ett sår, vi vänder upp och ner på det nätverk som maskar och miljontals baktierier, svampar, kvalster och andra organismer har byggt upp för en välmående jord.



Sätt poatisarna med ca 25-30cm mellanrum. Sätt potatisen ca 10cm ner i jorden eller lägg den direkt på ytan och fyll på med grundgödslad jord eller t.ex. hästgödselkompost. Kupa genom att föra upp jord kring plantan då blasten växt ca 15-20cm. Låt de översta bladen synas. Potatisen behöver generellt inte så mycket näring, den behöver givetvis näring för att kunna växa och mogna, men för mycket näring kan ge mycket blast och lite potatis. Är du osäker på gödslingen rekommenderar jag att du använder grundgödslad jord (t.ex trädgårdsjord) och använder ekologisk potatisgödsel på burk där det finns exakta instruktioner.

Normalt tar en potatis ca 3 månader på sig att bli färdig. Tiden kan kortas ner med många veckor genom att välja tidiga sorter (t.ex. Timo och Solist), genom att förgro, eller genom att odla i kruka.

Många potatissorter blommar och det är ett bra sätt att se när potatisen är färdig. De tidigaste sorterna skördas oftast innan de blommar (en del sorter blommar inte alls), därför kan man gärna känna efter lite i jorden när det är dags att skörda. Man kan ta de större potatisarna först och låta de mindre vara kvar ett tag till.


Potatis är mycket tacksam att odla, tacksam att tillreda och dessutom är den näringrik så jag vill absolut slå ett extra slag för potatisodling i år. Faktum är att det inte behövs ett stort land för att odla potatis. Det räcker med en hink!

Ett, två, tre, kör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar