Jag tänker på den gångna veckan och hur bisarr den varit. Korona viruset har tagit över våra vardagar. Flera av mina föreläsningar är avbokade och kalendern gapar tom. Istället för att få panik går jag ut i trädgården. I sådana här lägen är trädgård faktiskt ett av de finaste intressen man kan ha, tycker jag!
Kål, spenat, sallat går utmärkt att så ovanpå frusen jord!
Idag har jag kallsått kål och spenat i en av odlingslådorna. Jag gör det för att jag vill förlänga säsongen och kunna börja skörda tidigare samt öka skörden över hela säsongen genom att man kommer igång tidigare. Några sår inomhus, andra gör s.k kallsådd direkt på friland eller i lådor med lock ute. Någon gör båda.
Vill man vinterodla skall man välja köldtåliga grönsaker, det är bland annat olika kålsorter, sallat och spenat. Spenat trivs bra då det är lite svalare eftersom den snabbt går i blom om det är för varmt, har du misslyckats med spenat kan du försöka så lite tidigare, eller mot sensommaren. En del rotfrukter går också bra att vinterodla. Se hela sortimentet här. Köldkänsliga grönsaker sår man inomhus. Till dessa hör bl.a. Tomat, chili, paprika och gurka.
Hur gör man?
Man behöver ett relativt plant område i trädgården, bäst om man tänkt till redan på hösten och jämnat ut underlaget i t.ex odlingslåda. I odlingslådor värms jorden upp snabbare på våren vilket förstås är en fördel för den som vill skörda tidigt.
Odlingslådor i plåt värms upp extra snabbt på våren.
Ta bort eventuell snö och lägg på några cm upptinad jord. Det funkar fint med vanlig trädgårdsjord. Gör fåror som du sedan sår i. Jag sår fröna tätt, för jag kommer att skörda en del ganska tidigt, men det är upp till var och en hur man gör. Det går bra att omplantera senare om man tycker det blir för tätt.
Nyp ihop jorden över fröna i fårorna och täck sedan med ett lager snö. Snön kommer att smälta ner och sköta bevattningen. Fröna gror då jorden värms upp. Men det lönar sig att hålla koll på odlingen så att de små sköra plantorna inte fryser.
För- och nackdelar med kallsådd
Fördelen med kallsådd är att plantorna avhärdas automatiskt och därmed behöver man inte lyfta in och ut plantorna på våren för att de skall vänjas vid uteklimatet. En annan fördel är att man slipper en del skadedjur som inte vaknar så tidigt på våren, såsom kålfjärilar och jordloppor.
Nackdelen är varierande temperaturer som kan ställa till det för de små plantorna. Därför är det bra att ha möjligheten att skydda dessa ifall det blir kallt. Fröna kan ruttna innan de börjar gro om det blir för vått. Det är bra att inte gå “all in” på vinterodling utan istället sprida risken genom att så en del kallt och vänta tills jorden blir varmare och sedan så mera. Så får en del av grönsakerna en tidig start, man kan skörda tidigare, och så utökar man odlingen vart efter jorden värms upp.
Härligt att vara igång!
Hoppas du får en riktigt skön fortsättning på helgen. Passa på att umgås, njut och kanske gräva bland fröpåsarna?