onsdag 29 januari 2020

Trädgårdsplanering

Våren närmar sig och nu börjar folk vilja ta tag i sina trädgårdsprojekt. Jag tänkte att jag skulle sammanfatta lite tips på hur man kan tänka då man planerar sin trädgård. Alla planerare har en egen stil och det finns inget "rätt eller fel", men här kommer lite teorier som bidrar till harmoni i trädgården.

Lånad bild

Det handlar om att skapa balans. Bilden ovan förklarar ganska bra på flera plan vad jag menar med balans. Balans i form betyder att man behöver kontrasterna mellan ordnat (klippt) och vilt för att skapa balans. Balans vad gäller färg är givetvis en smaksak men just här har man valt att färgplanera. En annan aspekt varför denna del av trädgården är lyckad är att man balanserat höjden på växterna bra. Detta förklarar jag närmare längre ned... men börja alltid med att rita upp trädgården.

1. Måtta upp trädgården eller använd dig av en befintlig situationsplan för att få översikt. Enklaste skalan att jobba i är 1:100 där 1cm på ritningen blir 1m i verkligheten.

2. Fundera över era egna behov och önskemål och skriv ner dem. Trampolin, odlingslådor, solterass, pergola, rabatter, gräs- eller lekyta osv.

3. Tänk på tomtens förutsättningar. Finns det något man gärna kan lyfta fram som ett vackert träd, en utsikt, höjdskillnader osv. Med belysning, stenläggning, plantering kan dessa personlighetsdrag skapa vackra blickfång. Finns det problemområden såsom skuggiga, våta, blåsiga, heta eller torra områden så bör man ta dessa i beaktande senast då man väljer växter. Man kan även jordförbättra, bygga skärmar, vindskydd osv för att förbättra villkoren.

Kuvahaun tulos haulle trädgård nivåer
Lyft fram höjdskillnader! (Lånad bild)

4. Balans är som sagt något av det viktigaste att tänka på. Balans mellan material och balans mellan växter. En tomt med endast gräsmatta blir ganska platt. Tänk på att balansera upp med stenläggning och terasser. Återkommande element antingen i material eller i växter bidrar till ett lugn i trädgården. Genom att använda växter i olika höjder skapar man lager och balans även på höjden. Vi vill simulera naturen. Där finns stora träd, mellanstora buskar och även låga växter.

Kuvahaun tulos haulle garden focal point
Lånad bild

5. Färg och form är något väldigt personligt men även här kan man tänka på balans. Det är otroligt snyggt att blanda växter med en naturligt rund växtform tillsammans med växter som har ett lite vildare växtsätt.

6. Linjer. Jag brukar använda mig av befintliga linjer och former i trädgården då jag ritar för att undvika att det blir spretigt. Fundera över var ni rör er i trädgården, var det är naturligt att gångar och stigar går, osv.

Kuvahaun tulos haulle nice entree pinimg.com

7. Skapa rum med växter, häckar, skärmar, plank, portar osv. Allt behöver inte vara synligt vid första anblick. Nyfikenhet väcks över vad som kan finnas bakom nästa sväng.

Kuvahaun tulos haulle trädgårdsentré visala pinterest
Lånad bild

8. Blickfång och siktlinjer. Det är fint att ha något i trädgården som ögat kan vila på, ett vackert träd, en fontän, en sten eller liknande.

Kuvahaun tulos haulle garden focal point
Lånad bild

9. Trender! Just nu vill vi spendera allt mer tid i trädgården, vi vill odla själv och tänka hållbart genom att undvika gifter och hjälpa pollinerare. Ett hett tips är att anlägga en aktivitetsbana till hela familjen med mur eller träram och makadam i mitten. En standard boule bana är 12x4m men man kan givetvis göra den i en storlek som passar en själv bäst. Här är en bild från hemma hos en familj som förverkligade detta. På vintern kan man anlägga en liten isbana där.


10. Det är först då du har placerat ut alla funktioner du vill ha i trädgården som du börjar planera in växterna. Var noggrann med växtvalen, se till att du väljer rätt växter till rätt plats. Är du osäker så fråga en expert! Det är väldigt tråkigt att förlora växter för att de inte trivs. Man förlorar både pengar och värdefull tid ifall man måste börja om från noll.
Skapa en växtlista där du även fyller i skötselråden. Jobbet är tyvärr inte slut då man planterat, oavsett hur "lättskött" trädgård du har. Den första tiden innan växterna har etablerat sig ordentligt är det väldigt viktigt att vattna. Näring finns ofta i viss mån i jorden från början, förutsatt att man planterat i ny, näringsrik jord (eller om du jordförbättrat t.ex. med någon typ av kompost) men det gäller att fortsätta gödsla varje år enligt växtens behov. Generellt gödslar man i maj och eventuellt en gång till i juni. Kolla behovet för just din växt, och gör gärna en trädgårdskalender där skötselråden kommer månadsvis så är det lätt att komma ihåg vad som skall göras.

Vill du lära dig mer om allt detta så rekommenderar jag Blomtorgets trädgårdsplaneringskurs i mars. En workshop där vi hjälper dig rita din egen trädgård. Läs mer här.

Hoppas du har fått lite inspiration att sätta igång med ditt projekt!
Ha en fin kväll!